Dom za odrasle osobe Vila Maria, Pula

Kulturno zabavna događanja u 2016 - fotografije

Dnevni boravak SUSRET

U Puli je otvoren boravak SUSRET - dnevni boravak za osobe s mentalnim oštećenjima.

7. travnja 2016. predstavljen je javnosti boravak SUSRET koji djeluje od 13.siječnja u Puli. Otvorenje je održano u prostorijama dnevnog boravak SUSRET – za osobe s mentalnim oštećenjem, koji se nalazi u ulici Veli Jože 22 (na Verudi).

Na otvorenju su se obratili prisutnima: u ime Ministarstva socijalne politike i mladih dr.sc. Maja Vučinić Knežević - pomoćnica Ministrice, zatim Zamjenica gradonačelnika Grada Pule gđa. Elena Puh Belci, Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije gđa. Sonja Grozić Živolić te Vesna Sperath v.d. ravnatelja Doma Vila Maria. Otvorenje su uveličali i korisnici boravka recitacijama, vokalna skupina korisnika Doma Vila Maria pod vodstvom dugogodišnje volonterke Danice Benčić, literarno- dramska grupa korisnika Doma sa igrokazom „Tim za hitne medicinske popravke“ te band Doma za odrasle osobe Motovun.

Boravak je mjesto susreta i druženja te nudi redovne kreativne i radne aktivnosti (što ljudima s ovim poremećajem uvijek nedostaje). Korisnici će moći ovdje vježbati savladavanje svakodnevnice (samozbrinjavanje u području njege, brige o zdravlju, kuhanje i sl.). Ovo je jedan od rijetkih  Dnevnih boravaka za populaciju osoba s mentalnim oštećenjima u Hrvatskoj, a koji se zaista nalazi u lokalnoj zajednici (a ne u instituciji). Otvoren je uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda iz kojega su osigurana sredstva za opremanje, uređenje i ljudske resurse potrebne za rad boravka. Grad Pula je osigurao prostor za ovu uslugu te Istarska županija dodatna sredstva nužna za početak funkcioniranja.

Ciljevi Dnevnog boravka su: razvijati i poticati samostalnost u svakodnevnom životu; prepoznati očuvane sposobnosti korisnika i razvijati ih; zajedno s korisnicima napraviti dnevnu strukturu dana; biti podrška u savladavanju životno - praktičnih aktivnosti (npr. kuhanje), spriječiti česte hospitalizacije i sl. U radu boravka sudjeluju: radni terapeut, socijalni radnik, medicinska sestra, njegovateljica (po potrebi i psiholog).

Do danas je u boravak uključeno 14 osoba. Korisnici su vrlo zadovoljni uslugama koje boravak pruža. Uz opuštenu atmosferu druže se i razvijaju osjećaj i brigu jedni za druge, osvještavaju svoje sposobnosti te ih nadograđuju novim znanjem i vještinama. Izjave korisnika to potvrđuju:

  • „Nigdje do sada nisam dobio toliko posvećenosti, truda i pomoći za moje poteškoće.“
  • „Jedva sam čekala ponedjeljak da dođem tu - vikendom mi je baš dosadno.“
  • „Lijepo mi je što sami spremamo (hranu, čistimo prostorije i sl.) jer osjećam kao da sam sposobna.“

„Sviđa mi se kako su organizirane dnevne aktivnosti jer točno znam kad što radim.“

Korisnici boravka postali su privržena grupa koja svakim danom napreduje i savladava poteškoće s kojima se susreću. Boravak radi s korisnicima od ponedjeljka do petka. Zainteresirani za ovu uslugu se mogu javiti na broj telefona 098 9596412.

Boravak, kao nova socijalna usluga, podiže standard kvalitete života socijalnih usluga Pule, a otvoren u sklopu projekta „Podrška u zajednici TRIP B“. Projekt doprinosi povećanju kvalitete socijalnih usluga, kvaliteti života i zapošljivosti osoba u potrebi. Projekt ima dva specifična cilja od kojih se prvi odnosi na uvođenje usluge dnevnog boravka za osobe s mentalnim oštećenjima (za 15 korisnika) i usluge psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i beskućnike (za 42 korisnika). Drugi cilj se odnosi na povećanje kompetencija za tržište rada i zapošljivost osoba s invaliditetom i beskućnika (za 19 korisnika) uz promoviranje zapošljavanja ranjivih skupina (prvenstveno osoba s invaliditetom) i pružanje podrške poslodavcima u zapošljavanju ranjivih skupina.

Projekt je započeo 13. srpnja 2015. godine i trajati će 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 1.219.765,55 kn, a 1.134.831,50 kn je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007 – 2013. Projekt se provodi u sklopu Poziva „Širenje mreže usluga u zajednici – faza III“. Nositelj projekta je Dom za odrasle osobe Vila Maria, a partneri su: Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga invalida rada Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Grad Pula je pridruženi suradnik projekta.

Dom za odrasle osobe Vila Maria - Vesna Sperath, v.d. ravnatelja

Erika Todorić

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Mobitel: 091 317 8801

Proslava Uskrsa, ožujak 2013.

Kršćanski centar „HOSANA“ 28. ožujka 2013. održao je uskršnji koncert kojim su razveselili i raspjevali korisnike. Članovi "Hosane" su našim korisnicima darivali naranče i panetone pa je sve bilo još veselije i radosnije. Za korisnike koji su izrazili želju, organiziran je odlazak na uskršnju misu u župu Sv. Ivana Krstitelja.

Prvi regionalni nogometni turnir, ožujak 2013.

Prvi regionalni nogometni turnir održan je 26. ožujka 2013. u organizaciji našeg doma na sportskim terenima "Tivoli" na Verudeli. Osim naše momčadi, sudjelovale su i  nogometne momčadi iz Doma Motovun, Doma Nedešćina i Doma Turnić iz Rijeke. Druženje se zbivalo uz puno sportskog druženja i zabave. Čestitamo svim momčadima, a posebno momčadi Doma "Vila Maria" koja je osvojila 1. mjesto.

Dan žena, ožujak 2013.

Povodom obilježavanja Dana žena održan je prigodan program naših korisnika: recitacije korisnika, program zbora pod vodstvom volonterke, prof. Danice Benčić i uz pratnju volontera Bože Benčića na harmonici.
Program su upriličili i naši gosti, učenici Talijanske osnovne škole „Giuseppina Martinuzzi" koji su uz nekoliko recitacija, izveli i predstavu „Burrra", te prigodnim čestitkama i poklonom razveselili naše korisnike.
Dom su posjetili i prigodno darovali cvijetom i malim kozmetičkim poklonom naše korisnice i  predstavnici lokalne uprave Damir Kajin,  Peđa Grbin, Vera Radolović.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.