Dom za odrasle osobe Vila Maria, Pula

Smještaj u Domu Maria

Smještaj je usluga skrbi izvan vlastite obitelji koja se ostvaruje kao institucijska skrb u domu, a može obuhvatiti: uslugu stanovanja, prehrane, njege, brige o zdravlju, socijalnog rada, psihološke podrške, fizikalne terapije, radne terapije, radnih aktivnosti, aktivnog provođenja vremena, ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika.

Dom Vila Maria pruža usluge dugotrajnog i privremenog smještaja prema odredbama Zakona o socijalnoj skrbi (NN 157/13, 152/14, 99/15, 52/16, 16/17, 130/17).

Privremeni smještaj može se priznati u kriznim situacijama, radi postupne prilagodbe na dugotrajni smještaj izvan vlastite ili udomiteljske obitelji i radi pripreme na izvaninstitucijsku skrb. Privremeni smještaj može trajati dok traje potreba, a najdulje 6 mjeseci. Privremeni smještaj korisniku se priznaje i radi korištenja odmora njegovog roditelja njegovatelja, odnosno njegovatelja, u ukupnom trajanju od najviše 30 dana tijekom jedne kalendarske godine ili zbog privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja dok traje potreba, a najdulje 60 dana tijekom jedne kalendarske godine. Korisnici se na privremeni smještaj primaju ukoliko u Domu postoji slobodno mjesto, sukladno traženim terminima za smještaj, a odobrava se kronološkim redom podnošenja zahtjeva.

Dugotrajni smještaj priznaje se korisniku kojem je tijekom duljeg vremenskog razdoblja potrebno osigurati intenzivnu skrb i zadovoljavanje drugih životnih potreba. Dugotrajni smještaj priznaje se osobi s mentalnim oštećenjem, sukladno dobi, vrsti i stupnju oštećenja kada nije moguće osigurati skrb u obitelji pružanjem odgovarajućih izvaninstitucijskih oblika skrbi.

Stanovanje i prehrana

Korisnici mogu biti smješteni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama u Domu.

Osigurava se čišćenje i održavanje prostora i opreme svakodnevno, pranje i glačanje posteljnog rublja najmanje jednom tjedno, pranje i glačanje osobnog rublja prema potrebi (nekoliko puta tjedno) te higijenski pribor.

Osigurana su tri obroka dnevno - doručak, ručak i večera (dijetalna prehrana ili prema preporuci liječnika pet do šest puta dnevno).

Briga o zdravlju korisnika podrazumijeva:

 • Prevenciju bolesti i rano otkrivanje bolesti, a provodi se putem redovitih sistematskih pregleda, kontrola tlaka i šećera u krvi, cijepljenja protiv gripe, preventivnih programa ranog otkrivanja malignih oboljenja;
 • Održavanje korisnika u dobroj remisiji - medicinske sestre/tehničari kontinuirano prate zdravstveno stanje i vrše nadzor pri uzimanju propisane peroralne terapije;
 • Unaprijeđenje i održavanje zdravlja;
 • Primjenu parenteralne i peroralne terapije prema uputi liječnika;
 • Ostale postupke prema uputama liječnika (obrada rana, davanje inhalacija,…);
 • Pružanje prve pomoći.

Fizikalna terapija

Fizikalnu terapiju provodi fizioterapeut prema uputi specijalista fizijatra, a podrazumijeva:

 • Prevenciju oštećenja, funkcionalnih ograničenja, nesposobnosti i ozljeda (provodi vježbe usmjerene na povećanje izdržljivosti),
 • Poboljšanje koordinacije pokreta, održavanje i povećanje opsega te brzine pokreta, korekcija položaja tijela, sprječavanje komplikacija dugotrajnog ležanja.

Provođenje fizikalne terapije:

 • manualna terapija
 • elektroterapija
 • krioterapija
 • terapija ultrazvukom
 • terapija laserom
 • terapija ICV-om
 • terapija solux lampom
 • terapija biophtron lampom
 • terapija magnetima

Njega i briga o osobnoj higijeni

O osobnoj higijeni i njezi brinu njegovateljice tako što:

 • Kontinuirano pružaju pomoć, podršku i nadzor u obavljanju osobne higijene (više puta dnevno);
 • Brinu se o neposrednoj okolini korisnika (posteljnom rublju, odjeći, obući, čistoći sobe);
 • Pomažu prilikom hranjenja korisnika 3 - 5 puta dnevno.

Socijalni rad

Socijalni radnici pružaju korisnicima pomoć u razdoblju njihove adaptacije, iniciraju primjene potrebnih oblika socijalne zaštite, zaštite prava, stručni rad i suradnju s obitelji korisnika, pripremaju korisnike za primjenu drugih oblika zaštite, surađuju s centrima za socijalnu skrb i ostalim nadležnim tijelima.

Socijalni radnici provode individualni i grupni rad. U individualnom radu bave se pojedinačnim i specifičnim socijalnim problemom korisnika, a u grupnom radu rade na integriranju novih korisnika u život Doma i lokalne zajednice, kao i na grupnoj koheziji korisnika.

U radionici "Grupa za adaptaciju" informiraju, pružaju pomoć u razdoblju adaptacije, promiču zajedništvo i poštivanje svakog pojedinca. U Grupi "City đir" uz pratnju korisnika pridonose njihovoj samostalnosti i snalaženju u prostoru te novim situacijama. Grupa "Socijalne vještine" namijenjena je poboljšanju socijalnih vještina korisnika boravka.

Cjelokupni rad socijalnih radnika usmjeren je ka što boljoj socijalizaciji korisnika kao pojedinca i kao dijela velike grupe.

Psihološka podrška

Psiholog pruža psihološku podršku, savjetuje i usmjerava korisnike putem individualnih razgovora ili grupnog rada (radionice i edukativne grupe).

Individualnim razgovorima psiholog pomaže korisniku u prilagodbi na život u Domu, pomaže mu u rješavanju njegovih akutnih problema te u zadovoljavanju njegovih potreba i želja.

Grupni rad provodi se s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i zbližavanja korisnika, razvijanja povjerenja i prihvaćanja kao i grupne podrške korisnicima.

Psiholog radi u grupama putem edukacijskih grupa. Rad grupe „Trening životnih vještina" temelji se na poboljšanju i učenju o samosvijesti, samopoštovanju, prepoznavanju svojih i tuđih osjećaja, međusobnoj komunikaciji i aktivnosti, a sve kako bi prihvatili sebe, naučili skrbiti o vlastitom psihičkofizičkom zdravlju, naučili preuzeti odgovornost za sebe i donositi odluke.

U grupi „Psiho-info" psiholog prvenstveno radi s korisnicima oboljelim od sizofrenije ili sizoafektivne psihoze, a s ciljem smanjenja psihotičnih faza bolesti. Korisnik uči prepoznati rane faze svoje krize, razviti strategiju suzbijanja početka krize i sudjeluje u izradi plana ponašanja u krizi.

Cjelokupan rad psihologa usmjeren je poticanju samostalnosti, osnaživanju i pružanju podrške korisnicima te postizanju osjećaja zadovoljstva putem bolje kvalitete života korisnika. Psiholog sudjeluje i u pripremanju korisnika za izvaninstitucijski oblik skrbi kao što je organizirno stanovanje uz podršku.

Radna terapija i radne aktivnosti

Radni terapeuti i radni instruktori pružaju svoje usluge prema radno- terapijskoj procjeni i analizi izvođenja aktivnosti dnevnog života u području samozbrinjavanja, produktivnosti / radnih aktivnosti i provođenja slobodnog vremena / razonode / odmora. Cilj rada je usvajanje i održavanje radnih i kulturnih navika, radne sposobnosti i samostalnosti.

Aktivnosti se provode kroz individualni i grupni rad.

1. Aktivnosti samozbrinjavanja

- osobna higijena, odijevanje, uređenje i održavanje osobnog prostora, funkcionalna mobilnost, socijalizacijske vještine

2. Aktivnosti produktivnosti / radne aktivnosti

- održavanje čistoće i uređenje okoliša, vrtlarstvo - eko vrt, briga o cvijeću, briga o životinjama, pomoć u praonici rublja, pomoć u blagovaonici, dežurstvo u portirnici, održavanje i uređenje zajedničkih prostora, kulinarska radionica

3. Aktivnosti provođenja slobodnog vremena / razonode / odmora

3.1. Interesne aktivnosti

 • Ručni rad - vezenje, pletenje, kukičanje, krpanje
 • Likovno - kreativne radionice - samostalno i u suradnji s volonterima (salvetna tehnika, keramika, rad sa špagom, tehnika kaširanja, rad s gipsom, izrada sapuna, tehnika mozaika, radionice Osnove kreativnosti, izrada dekorativnih predmeta, čestitki i plakata, dekoracija prostora)

3.2. Kulturno-zabavne aktivnosti

Literarno-recitatorsko-dramska grupa, knjižnica i čitaonica, zbor, proslave rođendana, plesne aktivnosti, projekcije filmova, društvene igre, izleti korisnika, vjerske aktivnosti: Sv. misa, molitva krunice i druga kulturno-zabavna događanja

3.3. Sportsko-rekreacijske aktivnosti

Grupne rekreacijske vježbe, boćanje, nogomet, stolni nogomet, stolni tenis, organizirane šetnje korisnika, organizirani odlazak korisnika na more.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.